Tragiska attentat: sommar 2016

1

foto: Området Khalidiya i staden Homs, i Syrien, mars 2016

Vi välkomnar augusti med öppna armar, i hopp om en ljusare månad där tragiska artiklar inte tar plats i medier efter en juli månad full av blodsspill. På trettio dagar har det rapporterats flertal attentat efter attentat, liv har skördats i onödan och ett mörkt moln verkar ha lagt sig tvärs över världen. Fastän man helst av allt vill stänga ner datorn, slänga mobilen i väggen och kura ner sig i sin varma säng där allt känns tryggt så är det väldigt viktigt att ha koll på vad som händer i vår värld och gentemot våra drabbade medmänniskor. Här har Femtiden sammanfattat en lista på attacker som skett i juli:

Frankrike, 14 juli

I staden Nice körde en lastbil rakt in i en folksamling. Detta skedde mitt under landets nationaldagsfirande där minst 80 människor omkom och över 100 har skadats. Lastbilschauffören ska sedan ha klivit av lastbilen och börjat skjuta öppet innan han sköts till döds av polisen.

Tyskland, 22 juli

Under sen eftermiddag i staden München larmades det om en skjutning som började i närheten av McDonalds och fortsatte inne i shoppingcentrumet Olympia Einkaufszentrum. Den 18 åriga gärningsmannen ska ha öppnat eld och nio personer omkom, majoriteten ungdomar. Över 20 personer bekräftas vara skadade. Gärningsmannen hittades senare död och ska ha tagit sitt liv.  

Afghanistan, 23 juli

Två samordnade explosioner inträffade under en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul. Explosionerna ska röra sig om självmordattentat och skedde när demonstrationen var mot sitt slut på torget Deh Mazang. Där befann sig tusentals människor, främst Hazarer som är shiamuslimer. IS ser shiamuslimer som hot och ska även tagit på sig attacken. 80 människor har rapporterats döda och över 200 människor skadade. Tre gärningsmän låg bakom attentat.

Tyskland, 25 juli

Tolv skadade i närheten av ett festivalområde i Ansbach i södra Tyskland av en explosion. Gärningsmannen var 27 år och var den enda som omkom i självmordattentat. Dagen innan i centrala Reutlingen hade en 21 årig man attackerat en gravid kvinna med en machete och huggit henne till döds.

Frankrike, 26 juli

Ett gisslandrama tog plats i Saint-Étienne-du-Rouvray kyrkan som ligger i Normandie. De två beväpnade gärningsmän tog sig in i kyrkan, uppgav att de var ’’från IS’’ och höll fem personer som gisslan varav två nunnor, två kyrkobesökare och en 86 årig präst. En av nunnorna ska ha skadats allvarligt och prästen blivit dödat.

Syrien

Syrien har under flera år nu varit under krigsdrabbade förhållanden. Juli har inte varit ett undantag. Al-Jazeera har angett att bara under juli har 1550 civila omkommit. Den 16 juli omkom 73 civila av USAs flyganfall i byn Tokkhar där nästan 200 personer samlats för att ta skydd. Det ska ha varit 35 barn, 20 kvinnor och resten av kropparna går inte att identifiera då de förkolnat. 24 juli bombades fyra temporära sjukhus och en blodbank i staden Aleppo. I Damaskus har minst 8 rapporterats döda och flertal skadade av en raket som träffade en restaurang.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR