Rätten till abort möter ökat motstånd i Sverige, Europa och världen

0

När lagförslaget om ett närmast totalförbud mot abort togs upp på agendan i Polen möttes det av hårt motstånd. Efter att tiotusentals protesterat på gatorna och en landsomfattande strejk inletts backade regeringen och i torsdags stod det klart att förslaget skjuts ner. Men Polen är inte ensamt – rösterna för repressivare abortlagar ökar världen över.

Polen är idag ett av länderna i Europa med de mest restriktiva abortlagarna – abort tillåts endast om kvinnans eller fostrets liv är i fara, samt vid våldtäkt eller incest. Det nya lagförslaget var att sätta ett totalförbud, oavsett omständigheter, samt fängelsestraff på upp till fem år för dem som ändå utför eller hjälper till att utföra en abort. Förslaget backades av den romersk-katolska kyrkan och över 450 000 hade skrivit under och ställt sig positiva till initiativet. Den nuvarande lagstiftningen tillåter som sagt abort i vissa fall, men aktivister menar att de är svårt att få hjälp då läkare kan vara motvilliga eftersom de kan komma att straffas i fall det visar sig att aborten inte var akut nödvändig.

Men nu backar alltså regeringen, och i torsdags röstade 352 nej mot 58 ja. Detta efter att tiotusentals kvinnor klätt sig i svart och protesterat på gatorna i städer som Warsawa och Gdansk i en masstrejk Polen över. Protestanterna har fått stöd från flera håll i Europa, och på sociala medier har hashtags som #CzarnyProtest och #blackmonday florerat flitigt i solidaritet. Även stora organisationer har fördömt lagförslaget; enligt RFSU är det ”ett hot mot mänskliga rättigheter”.

I världen över pågår ständigt diskussioner om rätten till abort. Fem länder i världen har idag ett absolut totalförbud: El Salvador, Chile, Malta och Vatikanstaten, samt nyligen tillagda Nicaragua, där kvinnor kan bli dömda för mord och spendera årtionden i fängelse vid såväl genomförande av abort som missfall. Desto fler länder har strama lagar, som till exempel i Irland där abort endast tillåts vid allvarliga fosterskador eller vid risk för kvinnans liv.

Sverige fick aborträtt 1975. I dagens läge genomförs fri abort fram till vecka 18 och sena aborter till vecka 22. Även här hörs röster som önskar skärpa den rådande lagstiftningen. Sverigedemokraterna önskar bland annat att fri abort sänks till vecka 12 och att sena aborter bara genomförs till och med vecka 19, samtidigt som Kristdemokraterna vill se en samvetsklausul som gör det möjligt för vårdpersonal att välja att inte utföra aborter om det strider mot deras samvete.

LÄMNA ETT SVAR