North Dakota Access Pipeline Dras Tillbaka

0

Den omstridda oljeledningen som planerats dras genom Siouxstammens ”Standing Rock” i södra North Dakota stoppas nu tillfälligt av Obama-administrationen.

Det efterlängtade beskedet från Washington kom på söndagen och inkluderar att alternativa dragningar av oljeledningen ska ses över samt att dess allmänna miljöpåverkan ska undersökas vidare. Bakgrunden är många månaders protester, främst från olika stammar av nordamerikansk ursprungsbefolkning (med medlemmar av Siouxstammen i spetsen) men även med stöd av andra engagerade invånare i USA. Protesterna riktade sig förutom mot oljeledningens allmänna miljöpåverkan mot det faktum att den planerats gå rakt igenom Siouxstammens reservat ”Standing Rock” i södra North Dakota. Marken betraktas som kulturellt helig och en oljeledning riskerar medföra allvarliga konsekvenser för stammens tillgång till vatten. Det kan ses som något ironiskt att demonstranterna – som refererar till sig själva främst som vattenbeskyddare – bemötts med tonvis med just vatten från vattenkanoner, trots rådande minusgrader. Dessutom har gummikulor, taggtråd, tårgas och ett antal våldsamma ingrepp från polis och militär förekommit, vilket besvarats med stenkastning och slangbella. Exakta antal demonstranter som deltagit på plats sedan planerna på ledningen presenterades i april är svårt att säga, men beräknas enligt de flesta källor uppgå till ca 5000 personer – av vilka hundratals skadats i sammandrabbningar med polis och militär.

Situationen har också väckt stor uppståndelse i resten av världen, med mängder av stödjande initiativ såsom ekonomiska insamlingar, namninsamlingar, öppna brev från kändisar samt incheckningar vid ”Standing Rock” på Facebook i syfte att förvirra poliser som försökt arrestera protestanter på plats. Obama-administrationens beslut antas ha att göra med det faktum att uppåt 2000 militärveteraner engagerade sig i frågan under förra veckan och lovade att dyka upp vid Standing Rock för att agera mänskligt skydd åt demonstranterna, mot det de kallade för ”skattefinansierat militariserat polisvåld”.

Oljeledningen är tänkt att transportera ca 470 000 oljefat per dag mellan North Dakota och Illinois, och är för tillfället 1170 amerikanska mil lång (ca 1900 kilometer). Den bit som skulle gå genom Standing Rock var ca 20 amerikanska mil och en av de sista bitarna kvar att bygga. Svenska och utländska storbanker såsom Nordea har visat sig investerade i oljeföretaget North Dakota Access (som står för merparten av byggnationen) med miljontals kronor, vilket gett upphov till kritik i svenska medier de senaste veckorna.

Nu återstår att se vad Obama-administrationen kommer fram till samt vad som händer när Donald Trump kliver in som president den 20e januari. Trump är känt energivänlig och träffade i fredags North Dakotas republikanska senator som aktivt stödjer oljeledningen. Energibolaget Energy transfer partners som också står bakom byggnationen av ledningen stödde Trumps valkampanj med över 100 000 dollar. Trump har dessutom privata aktier i bolaget.

Sioux-stammens talesman Dave Archambalt II hyllade under måndagen Obama-administrationens beslut och sa att stammen skulle vara för evigt tacksam. Innan beslutet togs, riktades dock hård kritik mot administrationen för dess tystnad kring ämnet från Archambalt II och flera andra håll.

KÄLLOR:

The New York Times
Dagens Nyheter
The Huffington Post

LÄMNA ETT SVAR