Isländska kvinnor i protest mot löneskillnader

0

Debatten om löneskillnaden mellan män och kvinnor är aktuell i många länder. På Island, som ofta anses vara det ledande landet i jämställdhet, kan skillnader i lön variera från allt mellan 14-18%. Det betyder enligt flera unioner och kvinnoorganisationer att kvinnor i princip jobbar gratis från och med klockan 14.38. I protest valde tusentals kvinnor på Island att lämna sina jobb prick 14.38 på måndagen den 24 oktober, de samlades i manifestationer i Reykjavík och i mindre städer och samhällen som Ísafjörður och Keflavík. Politiker från partierna Socialdemokraterna och Ljus framtid ska ha funnits på plats för att visa sitt stöd. Om löneutvecklingen fortsätter i takten den just nu befinner sig i kommer det dröja ända till 2068 innan gapet är helt stängt.

I Sverige tjänar kvinnor i snitt 86% av det männen tjänar, sett till hela arbetsmarknaden. Det är en skillnad som inte lär försvinna förens först 2082 om det fortsätter i dagens svaga takt.

Källor:

The New York Times http://nytlive.nytimes.com/womenintheworld/2016/10/25/women-in-iceland-protest-countrys-14-percent-pay-gap-by-leaving-work-14-percent-early/

Statistiska Centralbyråns ”På tal om kvinnor och män – lathund om jämställdhet 2014”

Islandsbloggen http://www.islandsbloggen.com/2016/10/tusentals-islandska-kvinnor-i-protest.html

DN http://www.dn.se/ekonomi/fran-och-med-i-dag-jobbar-kvinnorna-gratis/

LÄMNA ETT SVAR