Här är kvinnorna som vann i det amerikanska valet

0

Trots att de flesta spådde att oddsen var på Hillary Clintons sida var det i slutänden republikanernas kandidat Donald Trump som gick segrande ur valrörelsen i USA. I efterskalven av Trumps valkampanj har sympatisörer börjat gå till angrepp mot kvinnor och minoritetsgrupper inom landet, som bland annat resulterat i att muslimska kvinnor gått ut med att de inte längre vågar bära slöja. Samtidigt finns det kvinnor som gått segrande ur valet. Här är en lista över kvinnor som alla går till historien med att representera en av landets många minoritetsgrupper.

Zena Stephens
Texas har för första gången valt en afro-amerikansk sheriff. Stephens, från Jefferson County, vann över republikanska kandidaten Ray Beck och är därmed statens första svarta kvinna att ta titeln. I sitt segertal valde Stephens dock att inte nämna detta, utan att istället poängtera att arbetet bara har börjat. Under primärvalen i våras arresterades en 19-åring, som nu är anklagad för att ha skjutit mot Stephens kampanjkontor samtidigt som han ska ha skrikit rasistiska uttryck. Med sin seger har Stephens sagt att hon vill vara en inspiration till flickor från minoritetsgrupper, eftersom hon själv saknat en förebild hon kunnat identifiera sig med under sin uppväxt.

Kate Brown
Brown går till historien med att som första HBTQ-person väljas till guvernör i USA. Hon tillträdde ämbetet i Oregon redan för ett år sedan efter att hennes företrädare avgick i förtid, och har nu för första gången fått positionen tack vare folkets röster. Det gör henne samtidigt till den första öppet bisexuella person att någonsin ha en så hög politisk position i USA. Innan Brown tog över ämbetet arbetade hon som statssekreterare och var innan det ledare för Oregons senat. Under sin politiska karriär har Brown bland annat infört möjligheten att röstregistrera sig elektroniskt i delstaten och drivit igenom en lag som gör det lättare att fälla brottslingar för bedrägeri.

Tammy Duckworth
USA har för första gången valt kvinnor av annan etnisk härkomst till den amerikanska senaten. Duckworth föddes i Thailand, har en thailändsk-kinesisk och en amerikansk förälder och var 2013 första asiatiska kvinna att väljas in i Illinois kongress. Hon är dessutom första kvinna med en funktionsnedsättning att väljas till USA:s House of Representatives.
Duckworth var helikopterpilot under Irakkriget där hon skadade armen och har amputerat båda sina ben. Hon lämnade armén 2014 och har även tjänstgjort för USA:s veterandepartement. 2011 restes en staty i hennes ära i Mount Vernon i Illinois för att hedra kvinnliga krigsveteraner.

Kamala Harris
Som första senator med indisk-amerikansk härkomst tillträder före detta justitieminister Kamala Harris. Harris mor kommer från Indien och hennes far från Jamaica. Föräldrarna skildes när Harris var barn och hon har sedan växt upp med sin mor och yngre syster. Kamala Harris satsade på en karriär inom rättsväsendet för att få en plats vid bordet där besluten tas och utnämndes 2010 till en av landets 100 mest inflytelserika advokater i Kalifornien av The Los Angeles Daily Journal. Under sin tid som åklagare startade Harris ett program för narkotikalangare som innebar att de kunde utbilda sig och hitta annan sysselsättning. Hon startade också en avdelning för hatbrott. Harris är första senator som både är kvinna och icke-vit i delstaten sedan 1999. Under sin karriär har Harris förespråkat striktare vapenlagar och varit drivande i att hjälpa husägare rädda sina hem efter bankkrisen som gjorde att husens värde sjönk drastiskt under den lågkonjunkturen 2007-2009. Harris är även för avskaffandet av dödsstraff och för samkönade äktenskap.
Tillsammans med Duckworth utgör Kamala Harris USA:s första senatorer vars föräldrar har olika härkomst.

Catherine Cortez Masto
Cortez Masto tillträder som senator i Nevada, och tar över efter Harry Reid som innehaft titeln i 30 år. Hon blir därmed första latinamerikanska kvinna att tjänstgöra som senator i USA. Hon har tidigare suttit som attorney general i Nevada 2007-2015 då hon avgick eftersom det inte är tillåtet att tjänstgöra längre än två mandatperioder. Cortez Masto har tidigare arbetat emot att tillåta samkönade äktenskap. Hon valde att backa i frågan efter att den amerikanska motsvarigheten till hovrätten kom med en vägledande dom. 2014 tackade hon nej till att kandidera till guvernör. Cortez Masto brinner för ökat stöd till utveckling av förnyelsebar energi och fick bland annat donationer från Planned Parenthood under sin valkampanj.

Maggie Hassan
New Hampshire får även de en kvinna som senator med start 2017. I januari tillträder Maggie Hassan, som sedan 2013 är guvernör. Hassan har en bakgrund som advokat, innan hon 2002 blev rekryterad av Demokraterna. 2004 blev hon invald i New Hampshires delstatssenat, där hon satt fram till 2010 när det republikanska partiet fick ökat stöd. Året därpå tillkännagav Hassan att hon planerade att kandidera till guvernör, med stöd från bland andra före detta presidenten Bill Clinton. I sin kampanj lyfte hon bland annat implementering av Affordable Care Act, som i folkmun kommit att kallas för Obamacare. Hon har även stoppat ett lagförslag om att avskaffa licenskravet på vapen i New Hampshire och arbetat med att säkra finansiering för Planned Parenthood i delstaten.

LÄMNA ETT SVAR