Från flyktinglägret till Senaten, inte bara Trump valdes i USA

0

Minnesota är en delstat i norra USA, ofta kallad för The Land of 10, 000 lakes. Bob Dylan nobelpristagare i litteratur år 2016 kommer därigrån. Minnesota är en av USA:s rikaste delstater, med en välutbildad befolkning. Kanske därför har District 60B i just Minnesota valt Ilhan Omar till Senaten.

IIhan Omar föddes i Somalia och flydde därifrån, till ett flyktingläger i Kenya, på grund av inbördeskrig. Det tog fyra år innan hon kunde börja ett nytt liv i USA, hon var då bara tolv år gammal, informerar tidningen Star Tribune.

Ilhan Omar blev den 8 November 2016 den första somaliskamerikanska muslimska kvinnan att väljas in i Senaten. Hon är nu 34 år gammal och hennes intresse för att förbättra och bidra till samhället syns i henne arbete inom politiken och i organisationer som Women Organizing Women Network. Organisationen arbetar för att hjälpa kvinnor, främst första och andra generationens invandrare, att involveras i samhället så också de kan påverka hur det utvecklas, uppger Time.com.

Vad innebär detta för Minnesota? Ilhan Omar kommer att kunna visa andra öst-afrikanska kvinnor att de också kan vara med och påverka politiken i Minnesota. Omar kommer att bli ett exempel i hela USA för flickor som nu har bevis på att de kan bli politiker och hjälpa samhället även om de just nu befinner sig i en svår situation på grund av fattigdom eller om de precis har kommit till USA som flyktingar, som Omar gjorde en gång i tiden.

Och för feminismen?Att Ilhan Omar har valts till senaten är ett steg mot ett mer intersektionellt feministiskt samhälle i Minnesota, delstaten som röstade för Trump i det Amerikanska presidentvalet. För alla som jobbar för ett mer inkluderande och rättvist samhälle i USA blir Omar ytterligare ett exempel på att #lovestrumpshate.

Medan feminismen fortsätter att göra världen mer inkluderande och rättvis, kommer det att komma olika former av bakslag eller utmaningar som Donald Trump. Vi får hoppas på mer positiva nyheter om årets val i USA, inte bara om Omar men också om andra historiska kvinnor som:

Catherine Cortez Masto, första kvinna vald till senaten i Nevada och första Latina i hela USA

Kamala Harris, Kaliforniens första svarta senator, den första indiskamerikanska senatorn och andra svarta kvinnliga senatorn någonsin i USA

Pramila Jayapal, första indiskamerikanska kvinnan som valts till representanthuset

Stephanie Murphy, första vietnamesiskamerikanska kvinnan som valts till kongressen

Källor:
Star Tribune, Ilhan Omar will be nation’s first Somali American legislator (2016-11-09)
Time, Minnesota Elects First Somali-American Female legislator (2016-11-09)
Thinkprogress.org, Meet the first Latina senator in U.S. history and other women of color who broke barriers last night (2016-11-09)

LÄMNA ETT SVAR