Feministiskt Initiativ i Finland

0

Feministinen Puolue är en feministisk och antirasistiskt partiförening som enligt uppgift på föreningens hemsida, har som mål att ställa upp i det finska kommunvalet år 2017. Deltagande i valet förutsätter partiregistrering. För att registreras som parti i Finland krävs 5 000 anhängarkort, något som de tror att de kommer att uppnå innan årets slut.

Feministinen Puolue skriver på deras hemsida att Finlands jämställdhetspolitik är regressiv och att det behövs nya ideologier som tar hänsyn till att sexism, rasism och diskriminering är ständigt närvarande i samhället för att kunna skapa ett jämställt, demokratiskt och rikt samhälle för alla. YLE, Finlands public service bolag för radio och tv, informerar att senast ett feministiskt parti deltog i ett riksdagsval var år 1995. Partiet, Naisten Puoluekvinnornas parti, fick då 0,3 procent av rösterna i valet. Kandiderande företrädare för partiet var vid tillfället Tarja Smura, känd som Miss Finland år 1993.

År 2016 satsar Feministinen Puolue på de unga väljarna, detta uppger ordförande Katju Aro till Yle.fi. Föreningen kommer även ha ett officiellt svenskt namn och räknas som ett systerparti till svenska F!. Partiförbundet registrerades den 15 juni 2016. Grundare är ordförande Katju Aro och Maryan Adbulkarim vilka även figurerar som ordförande respektive vice orfördande för finska kvinnosaksförbundet Unionen.

LÄMNA ETT SVAR