En byxlös kvinna leddes in i domare Amber Wolfs rättssal.

0

En kvinna som efter att ha spenderat tre dagar frihetsberövad i väntan på att få träffa domare bar korta träningsshorts och hade inte fått andra kläder eller hygienartiklar av myndigheten trots att hon upprepade gånger bett om dessa.

Enligt ansvarig myndighetsperson hade kvinnan nekats kläder eftersom hennes vistelse på anstalten varit för kort. Kvinnan var ursprungligen dömd till att avtjäna 75 dagar i statens regi efter det snatteribrott hon begått, detta genom att medverka i ett så kallat ”diversions program”, liknande samhällstjänst eller behandling. Domare Amber Wolf uttryckte i samband med prövningen att kvinnans ursprungliga straff var för omfattande för det brott hon begått i ytterligare relation till att kvinnan tidigare varit ostraffad.

Efter att domare Wolf sett till att kvinnan fått kläder på sig berättade kvinnan att det på samma anstalt fanns fler kvinnor utan ordentlig klädsel och att det verkade som att vissa personer valdes ut framför andra vid utdelning av kläder, men att hon inte känner till vilka kriterier som grundat klädutdelarnas beslut. Domare Amber Wolf gjorde sedan en tydlig redogörelse för skillnaden mellan behandlingen kvinnan fått utstå, hennes brott respektive hennes straff och avrundade rättssaken med att be kvinnan om ursäkt för att hon fått vänta så länge på att få sitt ärende prövat och uppgav att behandlingen som kvinnan fått motta varit inhuman och oacceptabel. Domare Wolf sänkte slutligen kvinnans straff till 100 dollar i böter.

På videoinspelningen av det som hände i rättssalen framgår tyst, men ändå hörbart, hur domare Amber Wolf talar till en ansvarig myndighetsperson från länspolismyndigheten i Louisville. Hon varnar om att faktumet att kvinnan förödmjukats av polismyndigheten genom att behöva kliva in i rättssalen byxlös förmodligen kommer att gå längre än aktuell rättssal i enlighet med en sammantagen bedömning av de föreliggande omständigheterna där kvinnan nekats kläder och hygienartiklar samt frihetsberövats i oskäligt lång tid.

LÄMNA ETT SVAR