Är det bara burkinin?

0

En kvinna vilar på stranden medan hennes dotter leker i vattnet när fyra beväpnade poliser kommer fram och tvingar kvinnan klä av sig mitt på en offentlig plats. Sedan burkiniförbudet har införts i flera delar av Frankrike har muslimska kvinnor drabbats hårt. I bakgrunden hörs det jubel och skrik såsom ’’åk hem till ditt hemland’’ samtidigt som dottern till den burkinibärande mamman gråter.

En burkini är en heltäckande baddräkt som en del muslimska kvinnor väljer att ta på sig. Denna har nu förbjudits i flera delar i Frankrike då ingen anknytning till religiösa symboler får vistas på många offentliga platser med motiveringen att Frankrike är ett mål för terroristattacker men också för att burkinin inte anses vara passande för de sekulära Frankrike och dess ideal.

Kvinnan på stranden tvingades alltså klä av sig sin hijab, huvudduk, samtidigt som fyra polismän beväpnade med betong och pepparspray hotade henne. Enligt aftonbladet ska kvinnan ha protesterat men gav an till slut och tog av sig sin hijab. Hon ska även ha uppgivit att hon inte bar någon burkini och de manliga poliserna endast ville förödmjuka henne offentligt.

Nyhetssiten Omni har rapporterat att Frankrikes högsta förvaltningsdomstol väntar på ett avgörande att birkiniförbudet ska upphöra helt, detta samtidigt som ex-presidenten Nicolas Sarkozy ger sitt ord att förbjuda burkinin helt om han blir valt igen. Denna paradoxala strid har väckt uppmärksamhet runt om i världen. Människor visar sitt stöd till muslimska kvinnor under hashtagen #burkiniban.

På 1920 – talet troddes det att man gjorde kvinnorna en tjänst genom att tvinga de ta på sig mer kläder på stranden mot sin vilja. En baddräkt fick knappt vara över knäna. Nu är det år 2016 och ännu en gång gör vi om historians misstag. Man påminns om att rättvisan många gånger finns utanför lagen. Män har ännu en gång förvissat sig själva om att de försökt rädda kvinnan från förtryckarens hand, genom att göra exakt det de försöker motverka. 

LÄMNA ETT SVAR