Sameblod vann filmpris i Venedig

0

”Jag ser filmen som en kärleksförklaring till den äldre generationen” berättar regissören Amanda Kernell till SVT efter att filmen Sameblod mottagit pris för bästa europeiska film under den 73:e filmfestivalen i Venedig. För filmens regi tilldelades Kernell även filmkritikerpriset Fedeora i kategorin för Bästa unga regissör. Filmen som spelades in i norra Västerbotten, norra Norge, Stockholm och Uppsala under augusti-september år 2015 hade världspremiär för internationell publik i Venedig och har i september i år visats på filmfestivalen i Toronto.

Sameblod utspelar sig huvudsakligen i 1930-talets Sverige och handlar om skam, blod och identitet. Huvudpersonen Elle Marja, som spelas av Lene Cecilia Sparrok, ska bli renskötare. Hon studerar vid samisk internatskola med kolttvång och beslutar sig för att rymma till Uppsala. Hon stjäl skolfrökens identitet och kläder och reser iväg söderut med förhoppningenom att bli svensk. Filmen skildrar även hur de tyska nazisternas inspiratörer, Statens rasbiologiska institut, systematiskt bedrev undersökningar på samiska personer. Kernell beskriver att hon ville utforska koloniseringen ur en ung flickas perspektiv och se hur det skulle kunna gå till om en ville separera från sin bakgrund, riva upp rötterna och skapa en annan identitet.

Likt tornedalingarna i östra Norrbotten var det inte ovanligt att samer bytte ut sina ursprungliga namn till försvenskade varianter. I jakten på svenskheten gick generationer av kultur och historia förlorade, alternativt ofrivilligt eller frivilligt försvagade. Statens rasbiologiska institut fanns kvar fram till 1950-talets slut. Sameblod synliggör den systematiska rasismen och de kränkningar som riktades mot samer i och med undersökningarna som genomfördes mellan år 1922 och 1935. Det är inte svårt att förstå att dessa kunde leda till identitetssplittring för den enskilde. Sameblod får framledes markera fortsättningen på minoritetens upprättelse i tidenspeciellt då inte bara Sverige, men världen, fått ta del av det våld och förtryck som riktades mot de personer som tvångsundersöktes utan evidensbaserad vetenskaplig grund.Det fanns inget resultat att utläsa av dessa undersökningar men väl en läxa att i framtiden lära om mänskliga rättigheter.

Källor: www.svt.se, www.nordiskfilm.se, www.aftonbladet.se, www.samer.se

LÄMNA ETT SVAR