En kvinnas plats, hennes kropp och karriär

0

Alla fokuserar för mycket på vad vi tjejer, kvinnor och transpersoner som av samhället felkönas som kvinnor gör med våra utseenden och för lite på vad vi faktiskt gör utöver det. Eller rättare sagt alla fokuserar för lite på vad vi gör bortsett från om det handlar om att vi har tillfälligt sex för att det är skönt och kul, då är det allas angelägenhet för det är ju skamfullt och opassande för en kvinna att ägna sig åt sådant! Eller om vi säger emot när någon drar ett sexistiskt skämt eller säger något annat som kränker oss för då är det meningen att vi bara ska tacka och ta emot, ”le lite lilla gumman” och helst göra en macka också för köket är en kvinnas plats. Vid en mans sida är en kvinnas plats. Tyst i ett hörn medan mannen står i centrum är ju kvinnans plats. Eller?

Nej, inget av de tre alternativen är en kvinnas plats förutom om fallet är så att hon själv vill ha den platsen. Jag tänker varken bli eller låta andra kvinnor bli förminskade så pass mycket att vi ses endast som våra pappors döttrar, våra pojkvänners flickvänner, våra mäns fruar, våra bröders systrar eller manliga kollegers lite sämre och ”emotionellt instabila” kvinnliga kolleger. Inte heller tänker jag låta någon av oss dömas endast efter våra utseenden, för vi är inga fina accessoarer till männen i vår närhet. Vi är individer och det är så vi bör ses och skildras.

Jag ska ge er ett par namn, och jag vill att ni kommer ihåg det första ni tänker på när ni läser dessa följande namn. Megan Fox. Ruby Rose. Mila Kunis. Angelina Jolie. Kim Kardashian. Nicki Minaj. Jag gissar på att tankar som poppade upp i mångas huvuden var hur snygg Megan Fox är, hur Ruby Rose ”typ gjorde dig lesbisk” eller hur stora Kim och Nickis bröst och rumpor är. Frågan är varför tankarna inte var mer i den här stilen: Megan är en så sjukt bra skådespelerska, Nicki både rappar och sjunger som en gud och Angelina är utöver en riktigt bra skådespelerska en så klok och god människa som använder sin makt till att förändra saker till det bättre.

Problemet är inte att människor tycker att de personerna jag nämnde ovan är attraktiva, för det är de. Problemet är inte heller att många kvinnor själva tycker att utseende och att uttrycka sin stil och identitet med till exempel smink och kläder är viktigt, för det är det också. Problemet är att kvinnors utseende och hur det attraherar oss, får oss att glorifiera eller känna avund värderas mer än våra handlingar och det är ett tankesätt vi måste förändra. För det är stor skillnad på att uppskatta någons skönhet och att sexualisera och objektifiera. Och är det inte synd? Hur en kvinna kan kämpa för att bli riktigt bra och lyckas inom någonting, och i slutet av dagen är det ändå hennes utseende som uppmärksammas mest.

Jag ska inte ljuga, till och med jag som själv tycker mig vara en självständig, smart, ambitiös och stark ung kvinna fokuserar ofta för mycket på vad jag gör med mitt utseende och för lite på vad jag gör utöver det. Så ibland när jag ser på mig själv i spegeln och inte kan uppskatta det som möter min blick brukar jag kontra de självkritiska tankarna med att tänka på saker jag är stolt över eller bra på.

Påminna mig själv om att jag är just självständig, smart, ambitiös och stark och att det är saker som faktiskt är så mycket viktigare att vara medveten om och lägga energi på än att mina ögonbryn inte är on fleek idag. Jag brukar provocera mig själv genom att tänka på att dessa sorters tankar inte alls slår killar och män i samma grad som de slår mig på grund av de olika sätten vi av omvärlden har uppfostrats. Fråga mig själv om vad som kommer spela mest roll om 50 år, hur jag såg ut eller vad jag gjorde och sa?

Jag uppmanar dig, vem du än är, att ta åt dig av detta. Tänka efter hur du påverkas av eller påverkar detta. Göra det du kan, som till exempel kan vara att kontra dina självkritiska tankar mot ditt utseende med uppmuntrande tankar om vem du är och vad du gör. Att tänka på att Ruby Rose förutom attraktiv och först och främst är en talangfull och framgångsrik skådespelerska. (Samt gärna även tänka på att lesbisk inte är något en blir bara sådär för att en tycker att Ruby Rose är attraktiv.) Att nästa gång Nicki kommer på tal och alla pratar om hennes kropp, inflika något om hennes yrke och talangen hon bär – för att påminna dig själv och personerna du pratar med att hon är mer än hennes yttre. Eller att säga till din dotter att ta plats och visa vad hon kan istället för ”jag slår vad om att killarna kommer jaga dig i skolan eftersom du är så söt.”.

Alla fokuserar för mycket på vad vi tjejer, kvinnor och transpersoner som av samhället felkönas som kvinnor gör med våra utseenden och för lite på vad vi faktiskt gör utöver det. Hur tar du ställning till det?

LÄMNA ETT SVAR