VARFÖR DITT HÅR INTE ”SER UT SOM ETT AFRO” OCH DET INTE HETER #ALLGIRLMAGIC

0
Något de flesta av oss antingen har hört eller själva sagt är att någons alternativt ens eget hår ”ser ut som ett afro” för att beskriva att det är rufsigt, fult, står åt alla håll och så vidare. För vissa kanske det låter som något helt oskyldigt och helt enkelt som ett slags adjektiv. För andra är den här sortens användande av ordet afro något som väcker många negativa känslor. En av dessa personer som användandet av ordet afro som något negativt väcker negativa känslor hos är mig, för mitt naturliga hår är afrohår. Ordet för mitt naturliga hår används som en synonym till rufsigt och fult.

Så vad är det som är så fel med att uttrycka sig så, vad är bakgrunden till det här? Bakgrunden till det här sträcker sig ända till kolonialismen och slaveriet, då människor runtom i hela kontinenten Afrika berövades på sina länder, kulturer, hem, liv, rättigheter och människovärden. Ända sen dess har bland annat dessa fördomsfulla tankesätt levt kvar:
– att svarta människor är mindre värda än vita
– att drag som är typiska för en svart människa är fulare än de som är typiska för en vit människa
– att afrikanska kulturer och saker som är typiska för dessa kulturer är sämre och mer ociviliserade än europeiska och amerikanska kulturer

Och genom att människor fortsätter att säga något så ”oskyldigt” som att någons hår ”ser ut som ett afro” på ett negativt sätt, så kommer dessa fördomsfulla tankesätt fortsätta att leva kvar. Det leder även till att normen och idealet fortsätter att vara vithet, och osäkerheter och i värsta fall självhat hos svarta människor fortsätter att växa. Just därför finns och behövs hashtags som till exempel #BlackGirlMagic. Det är alltså inte för att utesluta vita tjejer, men vita tjejer och vita människor generellt har redan väldigt mycket representation i all media vilket jag även tog upp i min förra krönika om Afrofobi och att bemöta rasister. Vita människor får inte höra att deras hud ser ut som bajs, de får inte höra ordet för deras naturliga hår användas som en synonym till fult och rufsigt, inte heller jämförs deras läppar med rövhål. Vita människor kan självklart också ses som fula och bli bemötta negativt på grund av det, men generellt inte på grund av deras hudfärg eller deras drag som är typiska för vita människor då vithet är idealet, och eftersom vithet är idealet samt att vi lever i ett rasistiskt samhälle så är det också många fler svarta än vita människor som inte ses som fina.

Det är grymt att vita människor är representerade i media och att de ses som fina, men det är verkligen på tiden att vi slutar säga ignoranta saker som att någons hår ser ut som ett afro på ett negativt sätt, att vi alla upplyfter svarta människor, bryter vithetsnormen och låter alla synas, finnas som de är och ses som fina och lika mycket värda oavsett hudfärg. Men varför heter det #BlackGirlMagic och inte #AllGirlMagic kanske någon av er undrar, hur är det inte att utesluta vita tjejer? Jag tänker återigen förklara med ett exempel som handlar om mobbning. Låt oss säga att det finns två personer, varav den ena personen är väldigt populär och den ständigt får höra att den är jättesnygg, medan den andra personen är mobbad och ständigt får höra att den är ful, fel och inte får/får chansen att synas i olika sammanhang på grund av detta. Är det då fel eller helt plötsligt mobbning mot den populära personen om den mobbade personen får komplimanger, också ses som snygg och får synas i fler sammanhang? Jag tror att svaret på den frågan är ett självklart nej hos de flesta av oss.

Så upplyft svarta människor! Ifrågasätt ditt undermedvetna som mest troligt får dig att tro att någon med stor näsa, stora läppar, mörk hudfärg och afrohår är fulare än någon med smal och liten näsa, rakt, vågigt eller ”hollywoodlockigt” hår, smalare läppar och ljus hudfärg. Eller kanske att du själv är fulare än någon för att den är vit, eller att du som vit är finare än någon för att den är svart. Vi är alla vackra, men just nu måste vi fokusera på att svarta människor är vackra för att i framtiden kunna säga att vi äntligen inte längre lever i ett vitnormativt, rasistiskt samhälle. Bara då kan vi säga #AllGirlMagic och #AllLivesMatter.

LÄMNA ETT SVAR