Var är de kvinnliga Nobelpristagarna?

0

Lördag den 10 December är det dags igen. Nobelpriset delas årligen ut till världens mest intelligenta, kreativa och nytänkande personer. Nobelpriset har funnits sedan 1901 och har sedan dess delat ut pris till några av de mest kända kreatörerna i världen.

Årets tillkännagivande av nobelpristagarna väckte stor kritik. Varför? Utav de elva pristagarna fanns inte en enda kvinna. Historiskt har detta alltid varit ett problem, av samtliga 885 nobelpristagare så har endast 49 utav dom varit kvinnor, enligt SVT.

Det är nu 113 år sedan den första kvinnan vann Nobelpriset. Marie Curie som tillsammans med hennes man Pierre Curie och Henri Becquere vann och tilldelades nobelpriset i fysik. Statistiskt har endast två kvinnor vunnit i kategorin fysik och den andra är Maria Goeppert-Mayer som vann år 1963. Av 49 kvinnor har tolv tilldelats fredspriset, tolv i litteratur, och tio har tilldelats Nobelpriset i medicin samt fyra kvinnor har fått priset i kemi ,en utav dessa är Marie Curie. Endast en kvinna har tilldelats priset i ekonomi.

Statistikern Stephanie Kovalchick har i en artikel i Significance Magazine undersökt hur förhållandet mellan den kvinnliga andelen av Nobelpris i förhållande till antalet kvinnliga forskare. I hennes research kommer det fram att antalet kvinnor som är verksamma inom vetenskap och forskning och antalet kvinnor som mottog nobelpriset var proportionerligt under 70- talet. Under åren därefter har antalet kvinnliga forskare ökat samtidigt som andelen kvinnliga nobelpristagare minskat.

Professor i litteratur och författare, Ebba Witt-Brattström, säger i en intervju med Expressen att “Det finns otvivelaktigt ledande kvinnliga forskare inom alla ämnen – och att det är märklig [sic] att så lite kvinnor får priset”. Hennes teori är att det finns alldeles för lite kvinnor inom Nobelkommittéen. Hon betonar även den bristande representationen av kvinnor inom Nobelkommittéerna. “Man söker vinnare där det finns män och ser den manliga forskaren som en spjutspetsforskare”.

Det kanske helt enkelt är dags att börja se Nobelpriset som ett förlegat pris. Kanske borde vi bojkotta? Eller vi kanske borde sluta ge så mycket inflytande till dem som väljer nobelpristagarna. Det som behövs göras är att förändra sammansättningen i kommitteerna som väljer. Det bör finnas en större mångfald; kommitéerna måste bestå av personer från olika kulturer, med olika sexualiteter och kön. Följden av bredare mångfald i kommitéerna är en mer rättvis representation som skulle leda till att fler kvinnor skulle få nobelpriset.

Kvinnor är hälften av världens population, ska det verkligen vara så svårt att hitta kvinnor som är värdiga nobelpriset?

LÄMNA ETT SVAR