Tjejer som stärker varandra

0

Har ni någon gång hört någon säga, eller kanske själva sagt att kvinnor inte backar varandra så som män gör? Att tjejer snackar skit om varandra medan män stöttar varandra, även i yrkeslivet. Jag har hört det flera gånger. I tonåren hörde jag ofta personer säga att killar är raka och håller varandra om ryggen, medan tjejer skulle vara och göra motsatsen. Vet ni vad? Jag tror det är en förlegad myt.

För några månader sen var jag på en föreläsning med Ulrika Sedell som skrivit boken ”Bortom glastaket” om kvinnliga chefer. Ulrika tog upp just denna myt om att kvinnor inte skulle använda sig av sitt nätverk i karriären och slog hål på myten, hon sa att kvinnor rekommenderar och rekryterar varandra i lika stor utsträckning som män, men att det är mindre synligt. Och jag ser också tecken på hur det inte stämmer runt mig varje dag. Jag ser hur tjejer stöttar varandra hela tiden: på internet, i Facebook-grupper, på min arbetsplats och bland mina kompisar. Vi tipsar varandra om jobb, vi uppmuntrar varandra att söka jobb fast vi inte vågar, vi svarar på varandras skämmiga frågor, vi möter upp varandra vid tunnelbanan när vi är rädda – överallt ser jag hur vi utmanar varandra och hur vi faktiskt håller varandras händer.

Jag ser den här typen av engagemang hela tiden. Tjejer som träffas för att lära varandra att dj:a, tjejer som träffas för att utbyta kunskaper om smink, tjejer som träffas för att lära varandra att måla med sprayburkar, tjejer som lär varandra kampsportstekniker – jag skulle kunna fortsätta räkna upp initativ där folk träffas för att få fler än cis-killar att ta plats inom olika områden.

Tidigare i veckan träffade jag tre andra tjejer som driver eller ska börja driva företag för att utbyta
kunskap och ställa frågor. Tre främlingar träffade jag och jag delade med mig av mina tankar precis
som de delade med sig av sina erfarenheter. Och senast idag var jag på ett event för tjejer som vill lära
sig att koda, eller som redan kan koda men vill nätverka. Ibland är dessa möten uttalat feministiska,
ibland är det långt ifrån uttänkta politiska syften.

Vi påminner också varandra om att systerskapet ska omfatta fler. I och med att det sociologiska intersektionella perspektivet har tagit sig in i våra svenska feministiska diskussioner har fler inkluderats i den feministiska rörelsen. Vi cis-tjejer blir medvetna om våra egna privilegier och vi påminner varandra om att inte ta plats på någon annan tjejs – eller icke-binärs bekostnad; och vi är del av en fantastisk rörelse!

Och det är exakt så här den nya feminismen ser ut! Vi gör plats åt varandra och vi tar plats själva. Personligen är jag sjukt stolt över att att vara en del av rörelsen, för vi kommer att gå till historien. Jag lovar att göra mitt bästa för att vara en inkluderande och medveten feminist och ser fram emot att dela med mig av mina erfarenheter till yngre generationer ju äldre jag blir.

Nu sätter vi igång ett nytt kapitel i den svenska feministiska historien och jag ser fram emot Femt!dens resa.

LÄMNA ETT SVAR