Att vara muslim i Sverige

1

Att växa upp som muslim i dagens Sverige. Vad innebär det? Upplevelsen ser olika ut för många men vissa faktorer är beständiga. Känslan av att oberoende av dina beslut, vad du lyckas med, vad du misslyckas med, så kommer du ändå ses som en potentiell fara. Att oberoende av vad du gör eller hur du agerar så kommer du ändå att klumpas ihop med människor som inte har något med dig att göra, människor som du egentligen inte har någon koppling till, människor som använder sitt liv och sin tro till att orsaka förödelse, skräck och sorg.

Det är dock inte endast en känsla, utan det är en retorik som beskriver verkligheten för många muslimer i Sverige idag. I skolan, på jobbet, på Twitter, på Facebook, på gatan. Någonstans har vi alla upplevt det. Kommentarerna som klumpar ihop en stor grupp individer vars enda självklara gemensamma nämnare oftast är deras tro. Kommentarerna som sprider hat. Kommentarerna som sprider ignorans. Kommentarerna som gottar sig i andra människors smärta för att stärka sina egna argument.

Hatet och ignoransen är något som man tvingas att hantera. Hela min uppväxt har jag fått möta fördomar och kommentarer om min tro och mitt ursprung. Blir du konstantmött av fördomar och ifrågasatt blir det till slut en del av dig själv. Allt jag gjorde, allt jag sa, ifrågasatte jag om och om igen i mitt eget huvud. Hur ser de på mig om jag gör såhär? Kan jag förändra deras tankesätt om jag säger det här?  Du blir obekväm i dig själv och den ständiga kampen om att försöka skapa förståelse blir utmattande.

Detta hat och denna rädsla har fått beteckningen islamofobi. Det är ett begrepp som innefattar hat, fördomar och fientlighet mot muslimer och islam. Förra året redovisade Brå siffror som visar på hur hatbrotten i Sverige har ökat och hatbrottsanmälningar som klassas som islamofobiska har ökat med 50 procent i jämförelse med de siffror som redovisades år 2013. Det visar på hur islamofobin är något som sprider sig i vårt samhälle. Det är något som befäster sig hos fler och fler människor och just nu finns det inget som tyder på att det är något som kommer att avta. Det är en minst sagt oroväckande samhällsutveckling.

Även om denna samhällsbild kan få mig att ibland känna mig maktlös är det viktigare än någonsin att fortsätta kämpa för ett mer öppet samhälle. Att byta ut rädslan mot förståelse och solidaritet. För den bild som målas upp om muslimer idag, en bild som målas av människor som inte vill förstå, människor som bara vill se världen utifrån sitt eget tankesätt och hat, det är en skrämmande bild

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR