Feminism + Zines = Sant

0

“You can make whatever you want when you’re alone in your room… there are all these different girls’ bedrooms and these girls are making stuff and then they’re throwing it away… How can we connect these bedrooms?”

― Kathleen Hanna

I åratal har folk gjort sina egna zines, ritat sina egna seriefigurer, skrivit sina egna historier, anekdoter, politiska agendor. Dessa självpublicerade tidskrifter är något som är mest förknippat med Riot grrrl rörelsen och den tredje vågens feminism. Här kan du sprida dina tankar ideér och konstverk. Det är det ultimata DIY utloppet.

Zines blev som mest populärt under det punkiga 70-talet med Sniffing Glue, Slash och Flipside. Alla producerade av killar. På 90-talet var det nog! Tjejer var trötta på att killar dominerade zines världen och började göra sina egna verk. Riot grrrl rörelsen föddes och de var inte rädda för att säga sina inte alltid så populära åsikter. De producerade zines som hyllade kvinnor, gav fingret åt patriarkatet och knöt an systrar över hela världen. De diskuterade de oövervinnliga idealen som sätts på våra kroppar och hur svårt de är att vara sig själv i en värld full av krav.

Dagens zines har utvecklats, växt upp, flyttat hemifrån, blivit vuxna. I samband med att feminismen har blivit bättre har också zines förbättrats och blivit mer intersektionell. Syskonskapet sträcker sig över hela världen och den nya feminismen är mer öppen.

Vår generations fördelar är att vi har sociala medier vilket innebär att vi inte behöver vara kända för att få våra röster hörda. Möjligheterna är större. Den orginella formen av zine är i papperform men idag så finns den mest i cyberrymden.

Fem inspirerande zines:

#1 Period

Denna zine är gjord av svenska Lena Modigh och visar drömska bilder på mäktiga kvinnor.

“This is all about women and fucking cool, because all women are fucking cool, regardless of however they look and whoever they fuck. Period.”

#2 Fear Brown Queers

Denna zine är gjord av aktivisten/illustratören Jacob V Joyce och poeterna Krishna Istha och Travis Alabanza. Den riktar sig mest till folk inom QTIPOC (Queer trans people of colour) och skriver om intersektionalitet.

#3 Poor Lass Zine

Detta är en zine som är skriven av flera olika skribenter. Här tas många problem upp såsom frågor angående klass identitet och hur svårt det är att växa upp som queer inom arbetarklassen.

#4 Hard Femme Zine

Denna Zine är skriven av Dazed & Confused’s skribent Kirsty Winters som skriver om relationer, sex och mental ohälsa.

#5 Champ

Denna zine är skriven av tvillingar från London. Här diskuterar man hur det är att vara chef i mansdominerade yrken samt tar upp världens alla mäktiga kvinnor.

Här kan du läsa om hur du gör din egen zine!

LÄMNA ETT SVAR