Dokumentärer alla feminister borde se

1
I en värld där flickor inte kan gå i skolan, där kvinnor utsätts för misshandel, där icke-binära inte vågar vara sig själva och där sexism är vardagsmat har filmskapare så som Jennifer Siebel Newsom, Lesley Chilcott och Mary Dore fått i uppdrag att inspirera oss, uppmuntra oss och stimulera oss för att påverka vad som händer runt om oss. Så sluta sträckkolla på OITNB, det är nu dags att förkovra er!

Här är sju dokumentärer alla feminister borde se

#1. Miss Representation (2011)

Den här filmen handlar om hur man i det amerikanska samhället behandlar icke-män i media, hur ser vi på icke-män i media? I denna dokumentär utforskar man sexismen som förekommer och hur det påverkar icke män?

#2. Code Girl (2015)

Idag så domineras teknikbranschen till 80% av män. Med en sån här stor könsklyfta så bestämde sig filmskaparen Lesley Chilcott för att det var dags med en dokumentär om app-skapande flickor. Här så följer vi flickor som tävlar i att koda och skapa appar.

#3. Girls Rising (2013)

Denna vackra dokumentär berättar historier om modiga flickor världen över som kämpar för sina rättigheter. Här får vi möta lilla Wadley från Haiti som inte hade råd att gå i skolan men som trots motgångar vägrade lämna skolan byggnad för ens hon fick sin utbildning eller Suma från Nepal som blev såld som 6-åring för att jobba som husbiträde men som sedan slet sig loss från de arbete som var hennes fängelse. I denna film så utforskar man undantaget, flickor som vågar!

#4. She’s beautiful when she’s angry (2014)

Den här filmen berättar historien om våra kära förfädrar som kämpade under andra vågens feminism för att få sin jämställdhet. Under 60-talet var icke-män trötta på att män alltid var dominanta och krävde nu jämställdhet. Icke-män förespråkade sexuell befrielse, brände BH:ar och lanserade p-piller. Tiden var kommen för att kräva likvärdighet.

#5. #ChicagoGirl (2013)

Från hennes sovrum i Chicago ledde hon en revolution i Syrien. Hennes vapen var Twitter, Facebook och Skype. Ala’a Basatneh representerar en hel generation av modiga arabiska kvinnor.

#6. Brave miss world (2013)

År 1998 vann Linor Abargil Miss World. Vad folk inte riktigt visste var vad hon hade varit med om. I denna dokumentär får hon berätta sin historia om hur hon 6 veckor innan blev slagen, misshandlad och våldtagen. Här följer vi Abargil i hennes kampanj för att få kvinnor att våga prata om deras utsatthet.

#7. The punk singer (2013)

Denna dokumentär handlar om den legendariska punkikonen Kathleen Hanna som i sin oräddhet startade Riot Grrrl rörelsen. Hanna var med och grundade punkbandet Bikini Kill som senare fick ett stor inflytande över den tredje vågens feminism.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR