12 feministiska böcker

1
Processed with VSCO with m3 preset

Förutom att underhålla sig med feministisk populärkultur från Svt Play, Netflix, Instagram, det stora www, bloggar, artiklar och Pinterest kan feministisk litteratur verkligen pigga upp. Böcker ger oss ofta en paus från bruset men också den totala koncentrationen. Nedan har du ett smörgåsbord med feministisk inspiration och boost. Allt ifrån noveller, lyrik, romaner och biografier och böcker med feministiska teorier. Till era själva eller kanske att ge bort i julklapp?

Hela Kakan
2016, Karin Hermansson
Du vet boken som du hade önskat hade funnits när du var 14, 21 och 25 år? Här är den. Hela Kakan berättar om konstnären, programledaren och provokatören Karin Hermanssons uppväxt och varför systerskapet är så galet viktigt. Kapitlet som handlar om fatshaming är slagkraftigt, intimt och gränslöst nära. Aldrig har teorier om feminism, intersektionalitet och klass varit så tillgängliga och boken är dessutom förpackad i ett rosa/lila skal som blänker.

Bad Feminist
2015, Roxane Gay
ÄNTLIGEN kommer en essäsamling med en författare som utan ängslighet och en strävan efter att leverera de “rätta” tankar om feminism. Gay skriver allt ifrån Alfapet, fat camps, våldtäkter, Bill Cosby, Hunger Games till varför man gillar hiphop fast man vet att texterna är sexistiska. Fokuset är på kön, politik, etnicitet och sex. Det är sylvasst, kl, allvarligt, intellektuellt och lättsamt, allt på samma gång. Samlingen utgår från hennes egen definition av feminism: bad feminism. För alla oss som kanske inte är perfekta, men som ändå vill kalla oss feminister.

#Girlboss
2015, Sophia Amoruso
Ifrån att ha blivit sparkad från alla jobb Amoruso någonsin haft hittar hon en kraft och kärlek i hennes nystartade Ebay-butik som endast består av vintagekläder. I boken #Girlboss får du följa Sopia Amorusos väg till att skapa ett av de största webshopparna för vintage och mode i USA men också internationellt. Många råd och upp-till-kamp tips delas ut under bokens gång och det finns ett stort fokus på feminism och ledarskap.

Män förklarar saker för mig
2016, Rebecca Solnit
JA! Det är sant! Det här är boken som innehåller den mytomspunna essän som för första gången mynta och etablerade uttrycket “mansplaining”. Essän väckte starkt gensvar när den publicerades för första gången 2008 och spreds som en löpeld över internet. Män förklarar saker för mig innerhåller åtta besläktade texter av senare datum som tar b.la upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande chefen för Internationella valuta­fonden, Dominique Strauss-Kahn, 2011 och döds­skjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014.

Scum Manifestet
1967, Valerie Solanas
Förbered er på en skoningslös diagnos av patriarkatet ifrån 1967. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att ta tillbaka makten. SCUM Manifestet står för Society for Cutting Up Men. Enligt Solanas befinner sig mannen i gränslandet mellan apa och människa och är besatt av pengar och döda. Allt som återstår är för kvinnan att störta regeringen och eliminera det ekonomiska systemet. SCUM Manifestet är en klassiker, ett tillstånd, en attityd och ett sätt att tänka. En organisation med okänt antal medlemmar och en skitförbannad kvinna som äntligen tillåter sig vara det! Hon agerar mycket långt utanför jämställdhetsnormen i Skandinavien och skriver en rasande kampsång om kvinnlig stolthet.

Förändringar: en kärlekshistoria
1991, Ama Ata Aidoo
Huvudpersonen Esi är trött på sin man, en man alla hennes släktingar och vänner finner fantastisk. En dag våldtar han henne och då bestämmer hon sig för att kasta ut honom. Sedan träffar hon Ali, en gift man som hon har ett passionerat förhållande med. Han vill ta henne till sin andra hustru och till allas förvåning och bestörtning går hon med på det. Vi får också följa hennes bästa vän Opokuya och Alis fru Fusena. Alla tre kvinnor är välutbildade, men har fått sina karriärer ifrågasatta eller rentav stoppade av sina män. Förändringar är en fantastisk välskriven bok om månggiftets baksidor och hur traditioner låser fast kvinnor i trista äktenskap. Ett feministiskt verk från Ghana som ifrågasätter gamla strukturer och traditioner när det kommer till äktenskap och kärlek.

Den sårade divan
2016, Karin Johannisson
En bok om galenskap och divor som har blivir nominerad till Augustpriset i facklitteratur. Johannisson ställer sig frågan hur galenskap ser ut? Men framförallt hur den kvinnliga galenskapen ser ut. Den sårade divan undersöker växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Som exempel lyfts författarna och konstnärerna Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs fram. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Alla tre vistas, kortare eller längre tid ett dårhus, de är födda ungefär samtidigt och de drabbas alla av stor ångest. De är sårade divor, men på olika sätt.

Norrtullsligan
1908, Elin Wägner
En berättelse om fyra unga kvinnors liv i förra sekelskiftets Stockholm. Norrtullsligan handlar om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmys vänskap, yrkesliv och förälskelser. Tillsammans delar de rum på Norrtullsgatan där upproret och längtan efter ett annat sätt att leva spirar. Norrtullsligan är Elin Wägners debutroman och stora genombrott. Romanen ger oss ett titthål i historien, hur det var att vara feminist under de första åren på 1900-talet i vår egna hudstad. En fantastiskt stockholmsskildring som bjuder in till historien.

Alla borde vara feminister
2015 Chimamanda Ngozi Adichie
Alla har vi hört henne kloka och politiska stämma på Beyonces låt ***Flawless eller sett hennes världsberömda TED-talk som har setts av mer än två miljoner människor på YouTube. Alla borde vara feminister handlar om hur förolämpad Chimamanda Ngozi Adichies blev när hon kallades för feminist för första gången när hon 14 år och hur hon tog tillbaka begreppet och gjorde det sitt eget. Boken är ett personligt och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla. En bok som dessutom under december månad 2015 delades ut som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.

Lyckliga i alla sina dagar: om pengar och människors värde
2013, Nina Björk
En bok om hur samhället, konsumtion och populärkultur lurar oss till att inte tänka kring klass och feminism i vårt vardagliga liv. I politik, arbetslivet men också gentemot våra nära och kära ställer man sig ibland fråga: Vad tjänar jag på det här? Nina Björk vill kalla det ekonomism, en symbios av ekonomi och egoism. Samtidigt så lever vi i en där av kärlek och solidaritet. Allt finns här samtidigt och Björk vill skapa lite reda i röran. En bok som diskuterar människorvärde och vad vi drömmer om som samtidsmänniska idag.

Konsten att vara kvinna
2013, Catlin Moran
Allt börjar på Catlin Morans misslyckade 13-årsdag. Hon väger 80 kilo, har inga vänner och killen hon gillar kastar grus på henne. Därefter fortsätter Konsten att vara kvinna genom Morans tonår, olika jobb, kärlekar, aborter, shopping, barn och äktenskap. Moran bjuder in till det intimaste rummet man själv har upplevt tillsammans med en vän som följt en under en mycket lång tid. Ett självbiografisk feministisk manifest med extremt mycket skratt, igenkänning och tröst.

Århundradets kärlekshistoria
1978, Märta Tikkanen
Storslagen klassiker som fortfarande är lika aktuell som när den publicerades för 38 år sedan. Dessvärre är det fortfarande kvinnorna som har hand om projektledningen i hemmet med barn, fritidsaktiviteter, städning, sociala sammanhang, inköp av mat m.m. Medan män har en större frihet och tid att utveckla sina idéer och tankar. Tikkanen har ett briljant språk som bjuder in oss till glädje och nedstämdhet. Hon visar oss hur våld och alkohol i hemmet och äktenskapet kan se ut och tyngden av närheten och kärleken till sina barn, kampen för sitt intellekt och systerskapet.

Alla böckerna går att köpa på Adlibris och Bokus.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR